Šta je dijabetesna neuropatija?

/, Interna medicina/Šta je dijabetesna neuropatija?

Šta je dijabetesna neuropatija?

2020-07-29T10:16:17+02:00

Šećerna bolest sa sobom donosi brojne komplikacije. U osnovi se nalazi oštećenje krvnih sudova, odnosno ateroskleroza. Oštećenje krvnih sudova koji ishranjuju nerve, dovodi to tzv. dijabetesne neuropatije.

Polovina obolelih od šećerne bolesti imaće simptome neuropatije nakon 10 godina, bez obzira na to koliko dobro je dijabetes kontrolisan.

Dijabetesna polineuropatija je daleko najčešći oblik neuropatije. Karakteristično se javlja tzv. neuropatski bol- trnjenje, pečenje, žarenje, mravinjanje, koji počinje na stopalima, a kasnije zahvata i šake. Tipično je bol izraženiji noću, kada se bol pogoršava čak i na dodir pokrivača. Često postoji promena teksture kože na tabanima i potkolenicama, koja postaje tanka i crvenkasta, gubi se dlakavost, nokti lako pucaju, a često i najmanje rane teško zarastaju.

Lečenje podrazumeva kontrolu bola, za šta se koriste različiti lekovi, prema međunarodnim preporukama i vodičima. Neobično je važna prevencija tzv. dijabetičnog stopala, koji je najteža komplikacija dijabetične neuropatije. Potrebno je bar jednom godišnje pregledati tabane, kako bi se blagovremeno intervenisalo. Naravno, kontrola šećera u krvi je ključna.

Neuropatija kratkih vlakana karakteriše se bolovima tipično bolom u leđima koji se širi u nogu. Ovo stanje je veoma slično ishijalgiji (išijas), što često zavede lekare, tako da se bol ne leči pravilno.

Autonomna neuropatija nastaje kao oštećenje nerava koji inervišu rad unutrašnjih organa. Posledica toga je nedostatna regulacija krvnog pritiska prilikom ustajanja (ortostatska hipotenzija), što dovodi do vrtoglavice, nestabilnosti, gubitka svesti i padova sa povređivanjem. Često su ovi simptomi udruženi sa gubitkom erektilne funkcije i poremećajima mokrenja. Lečenje je veoma teško, upotrebljavaju se kompresione čarape i lekovi za stabilizaciju krvnog pritiska.

Na žalost, lekari često previde ovo stanje kod obolelih od dijabetesa, pa se pacijenti kasno upućuju neurologu.

Pored navedenih oblika, postoje i drugi koji su daleko ređi, kao što su poremećaji inervacije mišića očne jabučice, ili neuropatije koje dovode do mišićne atrofije. U svakom slučaju, neophodno je pravovremeno dijagnostikovati ova stanja, kako bi se ublažio bol i predupredile komplikacije. Zato je prilikom sumnje na dijabetičnu neuropatiju neophodno pacijenta uputiti neurologu. Kod nas vam je na raspolaganju naš konsultant dr Aleksandar Ješić, neurolog.