Prof. dr Ljiljana Todorović Đilas  

Endokrinolog

2019-03-05T18:12:55+01:00

Direktorka Consiliuma i redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji, dr Đilas je jedan od vodećih stručnjaka endokrinologije u zemlji. U medicini je skoro 50 godina, a kao endokrinolog radila je punih 35 godina na Klinici za endokrinologiju KC Vojvodine. Autor je i koator većeg broja stručnih i naučnih radova, knjiga i monografija. Mentor je većeg broja magistarskih i doktorskih radova, kao i specijalizacija. Bavi se kompletnom endokrinologijom, dijabetologijom, poremećajima metabolizma lipida uz dominantni praktični prioritet oboljenjima štitaste žlezde.

USLUGE:

  • Prvi pregled i UZ štitaste žlezde

  • UZ štitaste žlezde

  • Punkcija štitaste žlezde

  • Specijalistički pregled endokrinologa

  • Kontrolni internistički pregled

Saveti iz ordinacije

Neurologija – Duplex scan karotidnih i vertebralnih arterija

Duplex scan karotidnih i vertebralnih arterija obuhvata pregled velikih krvnih sudova vrata. Prednji segment moždane cirkulacije čine karotidne arterije (karotide ili karotidni sliv), i učestvuju u vaskularizaciji mozga sa oko 80%. Pregled karotidnih arterija zauzima centralno mestu u neurološkom ultravučnom pregledu. Duplex scan karotidnih i vertebralnih arterija obuhvata pregled velikih krvnih sudova vrata. Prednji segment moždane cirkulacije čine karotidne arterije (karotide ili karotidni sliv), i učestvuju u vaskularizaciji mozga sa oko 80%. Pregled karotidnih arterija zauzima centralno mestu u neurološkom ultravučnom pregledu.

Poremećaj rada štitaste žlezde

Kod kojih osoba se javlja poremećaj štitne žlezde? Koji su simptomi i koje su rizične grupe? Piše: Prof.dr Ljiljana Todrović-Đilas- internista endokrinolog Osobe sa pozitivnom anamnezom su osobe koje među bližim srodnicima imaju osobe sa poremećajem rada štitne žlezde. Osobe koje žive na području sa deficitom joda. Osobe koje su imale prekomernu upotrebu joda, bilo kroz tretman nekim lekovima ili tretman kontrastnim sredstvima za snimanje u radiologiji ili izlaganju dezinfekcionim sredstvima.