Prof. dr Ljiljana Todorović Đilas  

Endokrinolog

2019-03-05T18:12:55+01:00

Direktorka Consiliuma i redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji, dr Đilas je jedan od vodećih stručnjaka endokrinologije u zemlji. U medicini je skoro 50 godina, a kao endokrinolog radila je punih 35 godina na Klinici za endokrinologiju KC Vojvodine. Autor je i koator većeg broja stručnih i naučnih radova, knjiga i monografija. Mentor je većeg broja magistarskih i doktorskih radova, kao i specijalizacija. Bavi se kompletnom endokrinologijom, dijabetologijom, poremećajima metabolizma lipida uz dominantni praktični prioritet oboljenjima štitaste žlezde.

USLUGE:

  • Prvi pregled i UZ štitaste žlezde

  • UZ štitaste žlezde

  • Punkcija štitaste žlezde

  • Specijalistički pregled endokrinologa

  • Kontrolni internistički pregled

Saveti iz ordinacije

Endokrinologija

Znaci povećane funkcije su: ubrzan srčani rad, nervoza, pojačano znojenje, drhtanje, učestale stolice, mršavljenje uz normalan apetit. Znaci smanjene funkcije su: umor, pospanost, podbulost lica, otoci celog tela, gojaznost, neredovne stolice, zatvor, preterana hladnoća i suvoća kože, bolovi u mišićima. Zapaljenje štitaste žlezde može biti akutno/subakutno i hronično.BAVI SE SVIM BOLESTIMA ENDOKRINIH ŽLEZDA. Najčešće su bolesti štitaste žlezde i šećerna bolest.
BOLESTI ŠTITASTE ŽLEZDE se dele na poremećaj funkcije, povećana - hipertireoidizam i smanjena hipotireoidizam, uvećane žlezde koje se nazivaju struma, zapaljenja štitaste žlezde i tumori. Uzroci bolesti štitaste žlezde nekada su nedovoljno jasni, nasleđe je značajan uzročni faktor, autoimune bolesti uzrokovane antitelima, kao i uzroci iz spoljašnje sredine, stres, prekomerni unos ili nedostatak joda, zračenje i dr. Mnogo su češće kod žena, u odnosu na muškarce 5:1 do 10:1.